Αυτοπαρουσιαση

Published by

Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι  Α-ΤΕΙ Αθήνας

Οκτώβρης 2014

Το αυτοδιαχειριζόμενο στέκι του Α-ΤΕΙ Αθήνας είναι ένας κοινωνικοπολιτικός χώρος, που τελεί υπό κατάληψη από το 1987. Το εγχείρημα γεννήθηκε από την ανάγκη να υπάρξει ένας χώρος πολιτικής ζύμωσης που θα συναντιόμαστε, θα συζητάμε, θα συμφωνούμε και θα διαφωνούμε. Ακόμα, μας δίνει την δυνατότητα να προπαγανδίζουμε τις ιδέες μας και να δρούμε στο χώρο του Ιδρύματος.

Η λειτουργία του στεκιού βασίζεται πάνω στις αρχές της αυτοοργάνωσης, της ισότητας, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης. Πάντα μακρυά από λογικές εξουσίας, από αρχηγούς, από κομματικές γραμμές, ψηφοθηρίες και εξυπηρέτηση συμφερόντων. Να ξεκαθαρίσουμε ότι ο λόγος και οι δράσεις που βγαίνουν από το στέκι, καθώς και η χρηματοδότηση τους, προέρχονται από εμάς και μόνο. Ο χώρος προάγει την αντιπληροφόρηση, τη προπαγάνδιση του αντιεξουσιαστικού λόγου και προτάσσει την αυτοοργάνωση και την αυτοδιαχείριση.

Η βασικότερη και καίρια διαδικασία είναι η συνέλευση του στεκιού.  Η συνέλευση είναι ανοιχτή λειτουργεί αντιεραρχικά και πραγματοποιείται στο χώρο του στεκιού. Όλοι όσοι συμμετέχουν στη συνέλευση είναι ίσοι και ο λόγος τους έχει την ίδια βαρύτητα. Οι αποφάσεις παίρνονται μετά από συνδιαμόρφωση, με ομοφωνία, είτε με συναίνεση.

Στόχος μας είναι μια κοινωνία χωρίς κράτος και αφεντικά, μια κοινωνία ισότητας, με σχέσεις συνύπαρξης και αλληλεγγύης. Τασσόμαστε κατά του καπιταλισμού, του φασισμού, του σεξισμού και οποιονδήποτε άλλων “ιδεολογιών” που υπονομεύουν την ελεύθερη έκφραση και βούληση κάθε ανθρώπου και την αυτοδιεύθυνση την κοινωνίας. Επιπλέον στεκόμαστε απέναντι σε κάθε ενέργεια που βλάπτει τους συνανθρώπους μας, τα ζώα και το φυσικό περιβάλλον.

Οι θέσεις και ο τρόπος λειτουργίας μας, είναι ξεκάθαρα αντίθετες με τις κομματικές παρατάξεις, από όποιο χώρο και αν προέρχονται.  Αντιλαμβανόμαστε τους εαυτούς μας ως πολιτικά υποκείμενα και προτάσσουμε την πολιτικοποίηση, και όχι την κομματικοποίηση. Η τυφλή υπακοή σε κομματικές γραμμές και σε αρχηγούς για εμάς είναι ξεκάθαρη χειραφέτηση και εξευτελισμός. Είμαστε άνθρωποι με δικές μας ιδέες και δική μας βούληση, όχι τσιράκια, γλύφτες και κομματόσκυλα.

Επίσης σημαντικό είναι να γίνει ξεκάθαρο ότι το κάθε άτομο διατηρεί την διαφορετικότητά του και την πρακτική του τόσο στον χώρο αυτό όσο και πολύ περισσότερο έξω από αυτόν. Άλλωστε είναι αντίθετο με τις προθέσεις μας να θεωρούμε ότι όλοι όσοι συμμετέχουν στο στέκι πρέπει να έχουν κοινή, απόλυτη και “αλάνθαστη” κοσμοθεωρία και άποψη.

 

Στο χώρο του στεκιού στεγάζονται και άλλες συνελεύσεις και πρωτοβουλίες, και λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη με έντυπο υλικό από πολιτικές συλλογικότητες, καταλήψεις και στέκια.

Το αυτοδιαχειριζόμενο στέκι του Α-ΤΕΙ Αθήνας βρίσκεται απέναντι από την είσοδο της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΚΣ), στον κεντρικό διάδρομο.

Comments Off on Αυτοπαρουσιαση

Comments are closed at this time.

css.php