ΣΧΕΔΙΟ «ΑΘΗΝΑ»

ΣΧΕΔΙΟ «ΑΘΗΝΑ» ΟΠΩΣ «ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ» ;

(Γιατί το σχέδιο «Αθηνά» έχει με τη γνώση όση σχέση

έχει η επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» με τη φιλοξενία)

Φεβρουάριος 2013. Σε μια κοινωνία που ήδη σιγοβράζει από τη βάναυση επίθεση Κεφαλαίου και Κράτους το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» για την αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πέφτει σαν κεραυνός εν αιθρία. Ή μήπως όχι ;

Πρόκειται για άλλη μια προσπάθεια του ελληνικού και ξένου Κεφαλαίου με μαριονέτα του την τρικομματική κυβέρνηση να δώσει στο Πανεπιστήμιο τον πρωταγωνιστικό ρολό στο Καπιταλιστικό σύστημα ως μονάδα παράγωγης εργατικής δύναμης ανάλογα πάντα με τις ανάγκες της αγοράς, αντί για τις ανάγκες των φοιτητών. Εν καιρώ καπιταλιστικής κρίσης που η διαδικασία παραγωγής δεν έχει ανάγκη ειδικευμένους εργαζόμενους απλά χρειάζεται «ευέλικτους», ανειδίκευτους, χωρίς δικαιώματα νέους, έρμαια στα χεριά των καπιταλιστών , το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» έρχεται να δώσει τη λύση με τα παρακάτω :

-μείωση των εισακτέων ανά σχολή

-κατάργηση επαγγελματικών δικαιωμάτων

-ψαλίδισμα προγράμματα σπουδών

-συγχώνευση και κατάργηση σχολών

Επικαλούμενοι την «τόσο πολυπόθητη εξυγίανση» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προωθούν τις ιδιωτικοποιήσεις βασικών κοινωνικών κλάδων(Υγεία, Μεταφορές, Εκπαίδευση) για την πλήρη εκμετάλλευση των φοιτητών από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Οι εξουσιαστές,θέτοντας ως επιχείρημα την κατάσταση που αυτοί δημιούργησαν ιδρύοντας Σχολές και στην πιο απίθανη μεριά της χώρας στο πλαίσιο πελατειακών σχέσεων με τους ψηφοφόρους τους,εκβιάζουν, προστάζοντας την θυσία μερικών από μας για το καλό όλων μας. Είναι αυτοί που συμφεροντολογικά και μόνο ίδρυαν σχόλες για χάρη των τοπικών αγορών, μετατρέποντας τα Πανεπιστήμια σε πάρκινγκ ανέργων.

Μας λένε ότι πρέπει να απολυθεί εκπαιδευτικό προσωπικό, να διαγραφούν φοιτητές, να καταργηθούν και να συγχωνευτούν σχόλες που πολλές φορές το γνωστικό τους αντικείμενο δεν είναι καν παραπλήσιο και παράλληλα καταργούνται ή υποβαθμίζονται τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Και ενώ ήδη πολλοί φοιτητές παραβλέποντας τις επιθυμίες τους, επιλέγουν τις σχολές τους με βάση το τόπο κατοικίας τους οδηγούμενοι από την οικονομική ανέχεια, το νέο σχέδιο έρχεται να τους μετακινήσει αναγκάζοντάς τους να επωμιστούν το κόστος των σπουδών σε μια άλλη περιοχή, για μια σχολή την οποία επέλεξαν με μοναδικό κριτήριο τις οικονομικές τους δυνατότητες.
Φυσικά τίποτα από τα παραπάνω δεν αφορά τις στρατομπατσικές σχολές όπου ο αριθμός των εισακτέων κάθε χρόνο ήταν 4πλασιος από τις άλλες σχολές. ΓΙΑΤΙ άραγε;

Επίσης, η μελέτη για το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» ανατέθηκε στην EEO GROUP ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ Α.Ε. και το κόστος ήταν 111.400,00 €. Με ποια κριτήρια όμως επέλεξαν τη συγκεκριμένη εταιρία; H εταιρία αυτή καθώς ανήκει στα ιδιωτικά κολέγια( IEK AKMH, KEK AKMH, Μetropolitan college) έχει εξ’ ορισμού αντικρουόμενα συμφέροντα με την ύπαρξη δημόσιου δωρεάν και ισχυρού συστήματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μια εταιρία που πουλάει πτυχία αντίστοιχου γνωστικού αντικειμένου για σχεδόν όλες τις σχολές που συγχωνεύονται-καταργούνται (μάρκετινγκ, οικονομικά, τουριστικά, κλπ) που παρεμπιπτόντως πριν λίγο καιρό υπερψηφίστηκε η εξίσωση των πτυχίων αυτών με αυτά των ΤΕΙ.

Εμείς ως αναρχικοί/αντιεξουσιαστές απαντάμε πως ακριβώς αυτή είναι η ουσία του αστικού Κράτους και ο ρόλος που έχει η άρχουσα τάξη (και) στον έλεγχο της εκπαίδευσης. Να μονοπωλεί δηλαδή τη προσοχή των φοιτητών και της μάζας προς μια κατεύθυνση αποπροσανατολίζοντας από τα πραγματικά αίτια βάσει των οποίων δρα . Παρόλα αυτά και για μας αυτό σημαίνει ότι πέρα από την υπεράσπιση της δημόσιας και προσβάσιμης σε όλους εκπαίδευσης, είναι απαραίτητο να προβούμε σε έναν αυστηρό προβληματισμό σχετικά με τη φύση αυτής της εκπαίδευσης που υπάρχει εις βάρος της ζωής μας και εις κέρδος των αφεντικών εθνικών και μη .

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΑΘΗΝΑ» ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ
ΠΕΛΑΤΕΣ ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι ΤΕΙ Αθήνας

This entry was posted in Ανακοινώσεις, κείμενα. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *