Το κράτος είναι ο μόνος ένοχος

6/12/08. Ο μπάτσος Επαμεινώνδας Κορκονέας πυροβολεί εναντίον μαθητών που βρίσκονταν στα Εξάρχεια και δολοφονεί εν ψυχρώ τον 16χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Αυτό το καθόλου τυχαίο και σε καμία περίπτωση «μεμονωμένο» περιστατικό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ήταν η αφορμή για μια γενικευμένη κοινωνική αντίσταση, μια εξέγερση, ενάντια στο σύστημα που εξοντώνει, καταπιέζει και οδηγεί στην εξαθλίωση το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινωνικού συνόλου. Ενάντια στο κράτος που προσπαθεί να καταστείλει την οποιαδήποτε αποκλίνουσα συμπεριφορά. Ενάντια στη δημοκρατία που δολοφονεί.

Ένα χρόνο μετά, καλείται να καθίσει στο εδώλιο της δικαιοσύνης τους. Το έργο το έχουμε ξαναδεί και στη περίπτωση της δολοφονίας του Μιχάλη Καλτεζά το ’85. Όπως και με το Μελίστα, έτσι και με τον Κορκονέα το κράτος θα κάνει τα πάντα για να βγει αλώβητο και από αυτήν την ιστορία επιδεικνύοντας τους «ακλόνητους» θεσμούς της δημοκρατίας Από τις πρώτες κιόλας ώρες διάφοροι ρουφιάνοι δημοσιογράφοι παραπληροφορούσαν και λασπολογούσαν προσπαθώντας να δημιουργήσουν ένα κλίμα αμφιβολίας για το αν ήταν δολοφονία ή όχι, για το ποιος ήταν το θύμα και ποιος ο θύτης. Επιχειρήματα όπως: δέχτηκε επίθεση από συμμορία 16χρονων μαθητών και ήταν σε αυτοάμυνα, πυροβόλησε για εκφοβισμό και η σφαίρα εξοστρακίστηκε, μέχρι και για ενδεχόμενες ψυχικές διαταραχές ακούγονταν και γραφόντουσαν σε όλα τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης.

Σαν μια συνέχεια αυτού του καλά οργανωμένου σχεδίου μεταφέρεται η τοποθεσία διεξαγωγής της δίκης από την Αθήνα, αρχικά στην Χαλκίδα και μετά από την έντονη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, στην Άμφισσα. Από το μέρος που έγινε η δολοφονία και που αποτέλεσε κέντρο αγώνα, σε μια πόλη είκοσι χιλιάδων κατοίκων, όπου σαφώς είναι πιο ελεγχόμενη η κατάσταση όσων αφορά την πρόληψη και την καταστολή της οποιασδήποτε μορφής αντίσταση. Σε μια πόλη που θα μπορεί να πραγματοποιηθεί η δίκη στα πλαίσια που θα ορίσει το κράτος, με τα δικά του μέτρα και σταθμά και που θα επιτρέψει στον κάθε αλήτη δικηγόρο Κούγια να ξαναγράψει την ιστορία όπως αυτός θέλει προσπαθώντας να αποσπάσει την ευνοϊκότερη μεταχείριση για τον μπάτσο-δολοφόνο πελάτη του.

Την Τετάρτη 20 Γενάρη ξεκινάει στα δικαστήρια της Άμφισσας η πολυαναμενόμενη δίκη-παρωδία. Η παρουσία του κόσμου της εξέγερσης είναι πολύ σημαντική και ως στόχους έχει την αμφισβήτηση του κλίματος που προσπαθούν να επιβάλλουν για τη διεξαγωγή της δίκης, την ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης στους συντρόφους και φίλους του Γρηγορόπουλου, αλλά και στην κατάδειξη του γεγονότος πως το κράτος είναι ο μόνος ένοχος και η μόνη απόδοση δικαιοσύνης και σε αυτήν την περίπτωση είναι η καταστροφή του.

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 9.00 ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ

αυτοδιαχειριζόμενο στέκι ΤΕΙ Αθήνας

This entry was posted in αλληλεγγύη. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *